Káva a jej účinky na zdravie

Pitie kávy patrí skoro ku každodennému rituálu každého človeka. Málokto si predsa vie predstaviť ráno bez svojej rannej kávy však? Poďme si teda popísať všetky pozitívne účinky kávy na naše zdravie.

  • Káva obsahuje takmer 200 pozitívnych látok na ľudský organizmus. Okrem kofeínu s povzbudzujúcimi účinkami sú to najmä antioxidanty, ktoré dokážu zabrániť oxidačnému stresu a pôsobia ako prevencia proti rôznym ochoreniam. Paradoxom je, že človek prijme viac antioxidantov z kávy než z konzumácie ovocia a zeleniny.
  • Káva obsahuje kofeín. Kofeín sa v krvnom obehu nachádza približne 45 minút po vypití kávy. Základným účinkom kofeínu na organizmus je prekrvenie mozgu. Kofeín taktiež zvyšuje bdelosť, sviežosť a fyzickú silu. Káva tým pádom povzbudzuje činnosť srdca, obličiek, nervov a svalov. Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť hranicu 400mg.
  • Pomáha pri spaľovaní tukov. Po požití kofeínu sa vysielajú signály do tukových buniek a tak dochádza k spaľovaniu tukov. Podľa štúdií kofeín môže zvýšiť metabolizmus až o 11%. Tým pádom znižuje vznik obezity.
  • Znižuje riziko vzniku cukrovky. Podľa výskumov je u ľudí, ktorí pijú pravidelne kávu 20-50% nižšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky diabetes 2. typu.
  • Prevencia pred rakovinou. Ľudia ktorý pijú denne kávu majú o 40% nižšiu šancu na rakovinu pečene oprotí tým čo ju nepijú.
  • Káva nás robí šťastnejšími. Káva je pre nás afrodiziakum. Ľudia, ktorý denne pijú približne 4 šálky denne majú nižšiu šancu, že ich chytí depresia a to až o 20%.
  • Pomáha chrániť pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. V súčasnosti neexistuje žiaden liek na Alzheimerovú chorobu, avšak niektoré štúdie dokazujú, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 65%. Taktiež pravidelná konzumácia kávy znižuje vznik Parkinsonovej choroby až o 60%.
  • Zvyšuje krvný tlak. Preto ľudia ktorý majú nízky krvný tlak by mali konzumovať 2-4 šálky kávy denne.
  • Konzumácia kávy je taktiež spojená so zníženým rizikom rakoviny prsníka, hrubého čreva, maternice a prostaty. Čiže káva má pozitívny vplyv na celý rad kardiovaskulárnych ochorení.

Môžeme teda vidieť, že káva má naozaj veľmi veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie, avšak netreba to s ňou preháňať. Ako sme už spomínali denná dávka kofeinú je 400 mg, čo zodpovedá približne 6 kávam denne.

Osoby ktoré by sa mali radšej vyhnúť káve resp. kofeínu:

– osoby s vysokým krvným tlakom

– osoby, ktoré trpia s poruchami spánku

– osoby, ktoré majú žalúdočné vredy

– osoby, ktoré majú problémy so žlčnikom a štítnou žľazou

– tehotné a dojčiace ženy

– ľudia, ktorí pomaly metabolizujú kofeín a môžu mať z pitia kávy zvýšené riziko srdcových záchvatov

– káva taktiež nie je vhodná pre chorých ľudí, ktorý majú v tele zápaly a hormonálnu nerovnováhu

 

Pre bežných ľudí môže konzumácia kávy mať vplyv napríklad:

– močopudné účinky a zvýšený krvný tlak

– káva môže vylučovať dôležité minerály – napr. vápnik, horčík a draslík.

– konzumácia veľkého množstva kofeínu vedie k nervozite, úzkosti a búšeniu srdca.

– taktiež zvýšená dávka kofeínu môže zvyšovať v tele stresové hormóny.

– kofeín znižuje citlivosť na inzulín, čo sťažuje bunkám reagovať na hladinu cukru v krvi.

– káva narúša spánok, preto sa jej snažte vyhnúť po 3 hodine poobede.

Preto pri používaní kávy to netreba sňou preháňať a naozaj neprekračovať dennú dávku 400mg kofeínu = 6 pohárov kávy. Avšak pozor treba dať hlavne nato že nie len káva obsahuje kofeín ale aj napríklad čokoláda alebo zelený čaj. Preto treba brať do úvahy aj tieto veci a naozaj neprekračovať dennú dávku kofeínu

Tu je tabuľka potravín, ktoré taktiež obsahujú kofeín: 

Potraviny Množstvo kofeínu
šálka prekvapkávanej kávy (250 ml) 165 mg
šálka instantnej kávy (250 ml) 60 mg
šálka espressa (50 ml) 80 mg
Monster Ultra (500 ml) 140 mg
Redbull Zero (250 ml) 80 mg
Pepsi Max (plechovka, 350 ml) 69 mg
Cola Zero (plechovka, 350 ml) 34 mg
Zelený čaj (250 ml) 30 mg
55 % čokoláda (100 g) 125 mg

Druhy kávy

Zrnková káva

je najčastejším používaným druhom kávy na svete. Používa sa hlavne v kaviarňach. Podľa druhu pestovaného kávovníka sa delí na Arabiku a Robustu. Výroba zrnkovej kávy prebieha tak, že najskôr sa zbierajú dozreté bobule kávy a tie sa potom triedia na poškodené a nepoškodené bobule. Poškodené bobule sa odstránia a ostanú len čisté. Tie sa potom umyjú a nechávajú sa sušiť na priamom slnku. Keď sú bobule čisté a preschnuté, putujú do pražiarne, kde podliehajú veľmi dôležitému procesu praženia. Pražená káva podlieha tepelnej úprave, ktorá spôsobuje peknú tmavo hnedú farbu a tak káva zachová vo vnútri zrna svoju chuť a vôňu. Takáto káva sa potom len zabalí a posiela do rôznych krajín. Zrnková káva je určená pre automatické kávovary, ktoré si zomelú zrná kávy automaticky, alebo môže sa používať aj v pákových kávovarov avšak treba si však dokúpiť mlynček a zrná kávy zomlieť.

Poznáme veľa značiek zrnkových káv a preto si treba vybrať tú ktorá Vám bude chuťovo najviac chutiť. Ak sa rozhodnete pre druh Arabiky, tá obsahuje menej kofeínu a chuťovo je jemnejšia. Naopak Robusta má horkastú chuť a obsahuje dvakrát viac kofeínu ako Arabika. Preto si treba vybrať ten správny druh kávy podľa svojej chuti.

Ak ste sa teda rozhodli pre kúpu automatického kávovaru alebo máte mlynček na kávu pre pákové kávovary, tak určite nepohrdnete možnosťou bohatého výberu spomedzi veľa druhov praženej zrnkovej kávy, ktoré si môžete vybrať tu.

 

Mletá káva

Mletá káva je vlastne pražená zrnková káva avšak v obchode ju kupujeme ako mletú. Takže ty ktorý majú pákový kávovar nemusia kupovať aj mlynček na kávu a jednoducho si kúpiť už pomletú kávu. Je to jednoduchší spôsob ako by ste si ju mali pomlieť samy, avšak kupovaná už pomletá káva stráca svoju vôňu, chuť a čerstvosť, pretože čerstvo pomletá káva stráca svoju chuť a vôňu už po 15 minutách.

Ak teda vlastníte pákový kávovar a nemáte mlynček na kávové zrná, máte veľa možností výberu už pomletej kávy, ktoré si môžete vybrať tu

 

Kapsulová káva

Cieľom týchto kapsúl je nahradiť baristické zručnosti a umožniť tak ľuďom jednoduchú prípravu kávy stlačením gombíka. Na rozdiel od klasických kávovarov funguje kapsulový kávovar na princípe prekvapkávania a nie pretláčania. Kapsule sú naplnené upraženým mletým kávovým zrnom. Káva je v kapsuli vákuovo uzavretá, pretože ako sme už písali káva po zomletí stráca svoju chuť a vôňu už po 15 minutách a takto si ju zachová skoro celú. Poznáme veľa druhov kapsulovej kávy, pričom každá má svoju chuť a kvalitu.

Meinl Čokoláda Caffitaly kapsule 10 x 15g - 0

 

Takže ak ste sa rozhodli pre kúpu kapsulového kávovaru, máte veľa možností výberu kávových kapsúl, ktoré si môžete vybrať tu